TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

ÜYEMİZ Dr. ALİ ÜSTÜN’DEN ÖNEMLİ BAŞARI

Ülkemiz tohumculuk sektörünün dışa bağımlılığını azaltan önemli başarılardan biri daha üyemiz Dr. Ali ÜSTÜN'den geldi.

 TZYMB tarafından düzenlenen meslekte 30. yılını dolduranlara verilen plaket töreninde ödülünü Genel Başkanımız Fehmi KİRAZ’ın elinden alan (soldan ikinci) Dr. Ali ÜSTÜN’den gurur verici başarı.   

19 Mayıs 2013 tarihli Milliyet gazetesinde haber olan yazı aşağıdadır. Değerli arakadaşımızı bu başarısından dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

MISIR DEVLERİNE ‘SANCAK’ AÇTI
Dr. Ali Üstün, uzun yıllar boyunca tarımsal araştırma enstitülerinde görev almış. Uzmanlık sahası nohut, soya fasulyesi, kuru fasulye, ayçiçeği ve mısır bitkileri. Geliştirdiği tohumlarla hastalıklara dayanıklı çeşitler yaratmış. Mesela ‘Nohut Damla 89’ bunlardan biri. Bu çeşit, nohutun baş belası olarak nitelendirilen antraknoz ismindeki hastalığa karşı son derece dayanıklı.
İthalata karşı savaşıyor
2005 yılında emekli olduktan sonra yaptığı araştırmalar sonucunda mısır ve soya çalışmalarına Konya’da devam edebileceğine karar vermiş. Kuru fasulye tohumu ‘Doruk’, soya tohumu ‘Çetinbey’ ortaya çıkan ilk ürünleri olmuş.
Ancak, çalışmalarındaki yoğunluk yüzde 80 ile mısırda. Geliştirdiği ilk mısır tohumu ‘Sancak’ için oldukça iddialı konuşuyor: “Yaklaşık yedi yıllık bir çalışmanın ürünü. Beş hafta kadar önce Sancak ismiyle tescil edildi. Nihayet, özel sektörde ıslahçısı ve materyali yerli olan ilk mısır hibrit çeşidi geliştirildi.
Temel özelliği dünyanın en büyük tohum firmalarının geliştirdiği mısır tohumlarıyla aynı verim seviyesinde olması. Yani Monsanto, Pioneer, Syngenta, Limagrain ve KWS ile rekabet edebilecek bir tohum çeşidi geliştirdik. Zaten benim de yola çıkarken amacım, Türkiye’nin bu konuda ithalata bağımlı yapısını azaltmaktı. Bu yönde başarılı ilk adımı da atmış oluyoruz.”