TZYMB

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği

Birlik Orta Asya ve Kafkaslarda Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Çalıştayı’nda

Orta Asya ve Kafkaslarda Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Çalıştayı, Bakanlığın ev sahipliğinde 22-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi. Çalıştaya; Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan ve Tacikistan'dan oluşan Bölge ülkeleri temsilcilerinin yanı sıra, Almanya, İsviçre ve Uluslararası kuruluşlardan yabancı uzmanlardan oluşan ürkiye dışında 12 farklı ülkeden 25 temsilci katıldı. Programda ayrıca; Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hohenheim Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Akademisyenler, Tarım ve Orman Bakanlığından konu uzmanları, Üretici Birlikleri ve Meslek Örgütlerinden temsilciler gerek konuşmacı gerekse katılımcı olarak yer aldılar. Müşterek organizatör olan "Orta Asya ve Kafkaslar Kırsal Danışmanlık Hizmetleri Forumu (CAC-FRAS), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (UNFAO), Alman Uluslararası İşbirliği Örgütü (GIZ)'nün katkılarıyla gerçekleştirildi.

Etkinlik boyunca, Orta Asya ve Kafkasya’daki Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti sağlayıcılarının işbirliğini, kurumsallaşmasını, kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesini ve reform ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik; geniş kabul görebilecek ve uygulanabilecek somut eylemler, sonuçlar ve tavsiyeler irdelendi.

Birliğimiz adına Genel Sekreter Fikri KAYA, Genel Yayın Yönetmeni Mehmet BİLİR ve Yönetim Kurulu Üyesi Engin ULAŞ’ın katılım ve katkı sağladığı çalıştayda Birlik adına bir sunum yapan Fikri KAYA Kardeş ülkeler ile ülkemiz arasında bir köprü görevi görmesini arzu ettiğimiz çalıştayı organize edenlere teşekkür edip; tarihçemizi, misyonumuzu, vizyonumuzu, kardeş Orta Asya ülkelerine ve ata topraklarına bakış açımızı, tecrübelerimizi, ortaklaşa yapılabilecek her projede yer alma isteğimizi belirttiği konuşmasında katılımcılardan büyük destek aldı.

Çalıştay sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinin bu konuda diyalogu başlatmak üzere bölge ülke Tarım otoritelerine iletilmesi, CAC-FRAS kurumsal yapısının esnek bir hale getirilmesi ve takip eden iki aylık süre içerisinde bir eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı.